Werelds Eten: een bijzonder eetinitiatief
Elke maand vindt er in Epe een bijzonder eetinitiatief plaats: Werelds Eten. Dit initiatief, opgezet door Episch Centrum, het Sportcafé en COA, brengt bewoners van het Fletcher Hotel en inwoners van Epe samen aan tafel.
Werelds eten
Onder leiding van Joanne Mulder-Notohadinegoro wordt er elke editie een ander land culinair in de spotlight gezet. We spraken haar over de achtergrond en het succes van dit project.
Joanne, hoe is Werelds Eten ontstaan?
“Toen de bewoners van het Fletcher Hotel in Epe arriveerden, zochten we vanuit Episch Centrum naar manieren om hen te betrekken bij de gemeenschap. Ik raakte in gesprek met een Pakistaanse familie die op zoek was naar vrijwilligerswerk. Tijdens ons gesprek kwamen we al snel op eten, een onderwerp dat verbindt. Zij vertelden over hun heerlijke curry’s en ik over mijn Indonesische roots. Zo ontstond het idee: samen koken en eten als middel om verbinding te creëren, niet alleen tussen de bewoners onderling, maar ook met de Epenaren. Dat was nodig, want er was nieuwsgierigheid naar deze nieuwe groep, maar ook wat onzekerheid. Tijd voor een kennismaking dus!”
Waar vindt het evenement plaats?
“We zijn neergestreken in het Eper Sportcafé, dankzij Ron Heersink, die altijd maatschappelijk betrokken is. De locatie ligt mooi centraal, tussen het Fletcher Hotel en het centrum in. Het COA heeft ons in de opstartfase goed geholpen, maar inmiddels draaien we zelfstandig.”
Hoe verlopen de voorbereidingen?
“Gelukkig mogen we de keuken van VanOuds gebruiken, want we hebben flink wat keukengerei nodig om voor zo’n grote groep te koken. De belangstelling groeit met elke editie en er is zelfs soms een wachtlijst! Dat geeft wel aan hoe succesvol het is.”
Wie kunnen er komen eten?
“Onze koks eten natuurlijk zelf mee, en daarnaast mogen zo’n 15 bewoners uit het Fletcher Hotel gratis aanschuiven. Inwoners van Epe en andere geïnteresseerden kunnen voor €12,50 genieten van een driegangendiner. Dit bedrag dekt de kosten voor de ingrediënten, maar het gaat ons vooral om de verbinding die ontstaat. Mensen praten over hun gerechten, over de geuren en kleuren, en zo delen ze ook de mooie verhalen uit hun land.”
Wat levert het project op?
“Het mooiste is de interactie tussen de mensen. Er ontstaan vriendschappen, er wordt veel gelachen en het helpt de bewoners enorm bij het oefenen van de Nederlandse taal. De sfeer is warm en gastvrij; je voelt de dankbaarheid en blijdschap van de mensen.”
Werken jullie met vrijwilligers?
“Ja, en daar ben ik enorm blij mee! Een van de vrijwilligers is Marjan, die ik ken van Klets en Koek van stichting Present, waar mensen in een informele setting Nederlands kunnen oefenen. Daarnaast helpen Ellie, Monique en Saar altijd mee. We kunnen echter nog wel extra hulp gebruiken!”
Waar kunnen mensen bij helpen?
“We zouden enorm geholpen zijn met wat extra vrijwilligers, bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen, want dat is een flinke klus. Ook kunnen we materialen zoals bestek, grote pannen en chafing dishes goed gebruiken. Horecaondernemers die iets kunnen missen; meer dan welkom! En als iemand een keer een locatie beschikbaar wil stellen, dan horen we dat natuurlijk ook graag.”
Tot slot, waarom zou iemand eens moeten komen eten bij Werelds Eten?
“Je beleeft gegarandeerd een bijzondere avond met heerlijk eten en ontmoet deze mooie club mensen. Het is een kans om op een laagdrempelige manier de verbinding te zoeken en daarmee help je deze groep mensen enorm. Daar groeien we allemaal van.”
Wilt u erbij zijn?
Aanmelden kan via joanne@epischcentrum.nl. Wees er snel bij, want het gaat razendsnel!
