Wat merken inwoners van hitte, wateroverlast en droogte in de gemeente Epe?

In april en mei vroegen we de inwoners van de gemeente Epe naar hun ervaringen met klimaatverandering en hoe onze gemeente zich moet voorbereiden op extremer weer. Meer dan 650 mensen gaven hun mening.

Wat hebben we geleerd?

  • Meer dan de helft van de deelnemers heeft de afgelopen 10 jaar last gehad van droogte. Een kwart van de deelnemers heeft zelfs ieder jaar overlast van droogte.
  • Veel mensen willen zelf iets doen tegen droogte, zoals regenwater opslaan of droogtebestendige planten in hun tuin zetten.
  • Iets minder dan de helft van de deelnemers heeft in de afgelopen 10 jaar last gehad van hitte en wateroverlast. Veel mensen hebben zelf al maatregelen genomen, bijvoorbeeld door zonwering te plaatsen of regenwater op te slaan.

Wat willen inwoners dat de gemeente doet?

  • Een grote meerderheid (69%) vindt dat de gemeente meer moet doen tegen hitte, droogte en wateroverlast.
  • Veel gekozen maatregelen die de gemeente zou moeten nemen zijn onder andere: regenwater opvangen in wadi's, tegels vervangen door groen en meer bomen planten.
  • Er zijn ook veel andere suggesties gedaan voor wat de gemeente wel of niet moet doen, zoals samenwerken met de woonstichting, nieuwe wijken klimaatbestendig inrichten en de waterafvoer verbeteren.

Wat gaat de gemeente doen?

De uitkomsten van de enquĂȘte worden gebruikt voor ons nieuwe klimaatadaptatiebeleid. Dit beleid helpt ons om beter voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering. Na de zomer van 2024 wordt een eerste versie van dit plan voorgelegd aan het College en de Gemeenteraad.

Bedankt voor uw waardevolle bijdrage. Samen werken we aan een klimaatbestendige gemeente.