Vragen en antwoorden opvang Oekraïense vluchtelingen

Opvang Oekraïense vluchtelingen

Op welke locaties worden er Oekraïense vluchtelingen opgevangen?

Gemeente Epe vangt Oekraïners op in de gemeentelijke opvanglocatie Licht in Duuster en op opvanglocatie Dennenheuvel. Daarnaast worden er op verschillende gemeentelijke (kleinere) locaties ook Oekraïners opgevangen en verblijven er een aantal in particuliere opvangvoorzieningen. 

Hoeveel Oekraïners worden er momenteel opgevangen in de gemeente?

Op dit moment zijn er 229 plekken beschikbaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Epe.  

Wat zijn de kosten en ontvangsten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen?

Voor het realiseren en behouden van de opvang voor Oekraïense vluchtelingen heeft het Rijk de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne opgesteld. Vanaf 1 januari 2024 is het normbedrag € 61,- per dag. Dit bedrag dekt kosten zoals:

  • Transitiekosten voor gemeentelijke opvang (bijvoorbeeld bodemonderzoek, aanleg van voorzieningen, realiseren van woonunits);
  • Personeelskosten (waaronder beleid, uitvoering en locatiecoördinatie);
  • Nutsvoorzieningen (zoals elektriciteit, water, gas, riolering);
  • Kosten van de verstrekkingen, waaronder de uitvoeringskosten van de opvang;
  • Werkbemiddeling en onderwijskosten (NT2-, ISK-klassen, taallessen);
  • Zorgkosten (GGD, psychische gezondheid).

Uit onderzoek blijkt dat dit bedrag de kosten dekt. Als er geld overblijft, wordt later besloten of dit naar de reserve gaat of een andere bestemming krijgt.

Is het mogelijk om te helpen op opvanglocaties?

Dat is zeker mogelijk. Meerdere buurtbewoners hebben zich al aangemeld. U kunt zich aanmelden als vrijwilliger door een e-mail te sturen naar tijdelijkehuisvesting@epe.nl.

Dennenheuvel

Wie is de doelgroep die op locatie Dennenheuvel verblijft?

Er verblijven maximaal 80 Oekraïense vluchtelingen en maximaal 10 statushouders.

Hoe willen jullie zoveel mensen verdelen over de kamers?

Er zijn enkele zalen omgebouwd tot kamers, hierdoor zijn er 7 extra kamers bijgemaakt. Inwoners delen waar nodig een kamer. Families krijgen samen 1 kamer.

Komt er een asielzoekerscentrum op de locatie?

Nee, er komt geen asielzoekerscentrum.

Hoelang worden de Oekraïners en statushouders op de locatie opgevangen?

De overeenkomst is aangegaan voor 2 jaar met een verlengoptie van 1 jaar. De locatie is in maart 2024 in gebruik genomen. De eigenaar en de gemeente hebben op dit moment niet gesproken over de huur na de periode van 3 jaar. Op dit moment verwachten wij de locatie dan niet meer nodig te hebben als opvang. De eigenaar heeft ook zijn eigen plannen (gericht op een functie als 'zorghotel'). Ook is hierbij gezegd dat we de onrust en oorlogen in de wereld niet kunnen voorspellen: als we over 3 jaar in een crisissituatie zitten, zullen we tegen die tijd moeten kijken naar onze opgave en mogelijkheden in de gemeente Epe.

De locatie wordt in principe ingezet als doorstroomlocatie voor statushouders. Hierdoor kunnen statushouders die al gekoppeld zijn aan de gemeente tijdelijk op deze locatie verblijven tot er een passende woonruimte is. De termijn hiervoor is 6 maanden. Wanneer een statushouder een woning toegewezen krijgt, wordt er gekeken of de plek tijdelijk door een andere statushouder ingevuld kan worden.

Onderhoud

Wie onderhoudt (de omgeving rondom) het pand?

De eigenaar draagt zorg voor het grote onderhoud aan het pand, het onderhoud aan de buitenkant van het pand en voor de tuin. Gemeente Epe is verantwoordelijk voor het kleine onderhoud in het pand, op dezelfde manier als andere panden waarvan gemeente Epe huurder is.

Hoe zorgt de gemeente ervoor dat er geen overlast rondom het pand plaatsvindt?

In de huisregels staat beschreven hoe de leefbaarheid en veiligheid in en om de locatie wordt georganiseerd. Er is toezicht op de handhaving van de huisregels door de locatiemanager, locatiecoördinator en beveiliger.

Procedures en bezwaar

Is er sprake van bestemmingsplanwijziging?

Hier is geen sprake van. Het gaat om een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan.

Hebben omwonenden recht op planschadevergoeding?

Dit geldt alleen als het om een bestemmingsplanwijziging gaat. Dat is in deze situatie niet het geval.

Als wij de komende jaren nadeel ondervinden van overlast, wordt dit dan gecompenseerd?

Op het moment dat u nadeel ondervindt vanwege overlast, kunt u een verzoek om nadeelcompensatie indienen. Zo'n verzoek wordt door een onafhankelijk bureau beoordeeld. U kunt nadeelcompensatie aanvragen als persoon (inloggen via DigiD) of als organisatie (inloggen via eHerkenning).

Waarom is het besluit genomen om een opvanglocatie te realiseren zonder inspraak van de buurt?

In tijden van crisis is het college genoodzaakt keuzes te maken over de opvang van vluchtelingen. Binnen de gemeente Epe zijn we steeds op zoek naar extra locaties voor de opvang. Zo is ook Dennenheuvel bij ons aangeboden. Buurtbewoners hadden de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de gemeente voordat er een vergunning werd verleend.

Veiligheid

Is er toezicht aanwezig?

Er is toezicht op de handhaving van de huisregels door de locatiemanager, locatiecoördinator en beveiliger.

Blijft de gemeente in contact met omwonenden over hoe het eraan toegaat op de locatie?

Er vindt elke eerste woensdag van de maand een buurtoverleg plaats waarbij de eigenaar, de gemeente, locatiemanager, beveiliger, vertegenwoordiging van de bewoners en een vertegenwoordiging van omwonenden met elkaar bespreken wat goed gaat en wat beter moet. Er wordt samengewerkt met sleutelfiguren onder de bewoners, zij vormen een bewonersraad.

Zijn er specifieke procedures vastgesteld om mogelijke veiligheidsrisico's te beheersen?  

In het veiligheidsplan staan procedures rondom veiligheid beschreven.

Daginvulling

Hebben de inwoners allemaal (betaald) werk? 

De meeste Oekraïners wel. Statushouders zijn druk met hun inburgering, lopen stage en/of werken. Momenteel werkt 80% van de Oekraïense vluchtelingen die opgevangen zijn binnen de gemeente Epe. Vanuit de gemeente hebben wij een partner die Oekraïense vluchtelingen en statushouders begeleidt naar werk. Dit loopt goed.

Vervoer

Hoe is het vervoer geregeld?

Veel van de Oekraïense vluchtelingen hebben beschikking over een auto of een fiets. Op loopafstand van Dennenheuvel zit een bushalte; inwoners kunnen dus ook gebruikmaken van het openbaar vervoer. Daarnaast kunnen vrijwilligers vervoerstaken uitvoeren.

Ankerweg

Wat heeft de rechter besloten over de chalets op Ankerweg 1?

De rechter heeft besloten dat de bouw van de 35 chalets voor Oekraïense vluchtelingen tijdelijk gestopt moet worden.

Wat doet de gemeente nu en wat betekent dit voor de vluchtelingen?

De gemeente vraagt de eigenaar om direct te stoppen met de bouw. Dit betekent dat de opvang van 35 chalets vertraging oploopt.

Hoelang moet de bouw stoppen en wat gebeurt er daarna?

De rechter heeft besloten dat de vergunning tot 6 weken na de beslissing op het bezwaar geschorst is. Daarna wordt door het college gekeken of de bouw verder kan gaan.

Licht in Duuster

Hoeveel Oekraïners verblijven in Licht in Duuster?

In Licht in Duuster aan de Duisterestraat in Epe wonen 67 Oekraïense vluchtelingen. Er wonen veel gezinnen en de kinderen kunnen er volop buiten spelen.

Hoelang worden er mensen opgevangen op deze locatie?

De locatie blijft in gebruik tot 31 december 2025, tenzij de verhuurder en huurder anders met elkaar bepalen.