Melding doen

Algemeen

U kunt verschillende dingen bij de gemeente melden. De gemeente beoordeelt of er iets moet gebeuren. Het verschilt per melding of u deze anoniem kunt doen. Als u een melding doet met uw gegevens, houden we u op de hoogte van de melding via MijnEpe. U wordt niet op de hoogte gehouden als u anoniem een melding doet.

Melding openbare ruimte

Is er iets kapot of verwaarloosd in de openbare ruimte, dan doet u een melding openbare ruimte. U kunt bijvoorbeeld beschadigde bestrating melden, een verstopping in het riool melden of een nest van een eikenprocessierups in een boom van de gemeente. We doen ons best om de melding binnen 2 weken op te lossen.

Als er een gevaarlijke situatie is, kunt u tijdens kantooruren bellen met de gemeente via 14 0578 en buiten kantooruren met het storingsnummer (0578) 678 897. Dit doet u bijvoorbeeld als er een losse putdeksel of omgevallen boom is. U belt ook het storingsnummer als u in het buitengebied woont en er een storing is in de drukriolering. Dit is het geval als het rode lampje van het groene kastje van de riolering brandt.

Melding openbare ruimte met uw gegevens of anoniem 

Kapotte straatverlichting melden

Straatverlichting die het niet doet, geeft u online door op een kaart van het Nederlands Licht Instituut.

Afvalinzameling

Neem contact op met Circulus als u iets wilt melden over de inzameling van afval. 

Gevonden of verloren voorwerp melden

Als u een voorwerp hebt gevonden of bent verloren, kunt u dit melden bij de gemeente. De gemeente maakt een lijst van gevonden voorwerpen. Als u een voorwerp verloren bent, kunt u in de lijst met gevonden voorwerpen kijken of uw voorwerp ertussen staat en contact opnemen met de gemeente. U kunt een melding doen bij de gemeente als uw verloren voorwerp niet in de lijst staat.

Gevonden of verloren voorwerp melden met uw gegevens of anoniem

Melding overtreding

U kunt bij de gemeente een melding doen als er regels worden overtreden, waarvan u vindt dat de gemeente hierop actie moet ondernemen. Denk hierbij aan overlast door bouwen zonder vergunning, kamerverhuur zonder vergunning, parkeeroverlast, geluidsoverlast, illegaal gedumpt afval of vernieling van eigendom van de gemeente. U kunt ervoor kiezen om uw melding met DigiD (dus met uw gegevens) te doen, maar u kunt dit ook anoniem doen. We behandelen uw melding altijd vertrouwelijk.

Meldingen over te hard rijden doet u niet bij de gemeente, maar bij de politie. Dat kan met uw gegevens, maar ook anoniem. 

Meldingen over geluid, geur of andere overlast die wordt veroorzaakt door bedrijven doet u bij de Gelderse Omgevingsdiensten. Op werkdagen en tijdens kantooruren ontvangt de toezichthouder hier dezelfde dag een melding van. 

Melding overtreding met uw gegevens, anoniem of als organisatie

Handhavingsverzoek

U kunt ook een handhavingsverzoek doen. Dit is een juridische procedure, waarbij uw gegevens (naam, adres en woonplaats) worden gedeeld met de overtreder(s). Het is belangrijk om te weten dat als u géén formele juridische procedure wilt starten, dan kunt u (anoniem) een melding overtreding doen. Afhankelijk van de prioriteit kan hier alsnog handhaving aan te pas komen. 

U doet een handhavingsverzoek als u wilt dat de gemeente een officieel besluit neemt over regels die worden overtreden. Met dit besluit kunt u bijvoorbeeld naar de rechter stappen. De voorwaarden:

  • u moet rechtstreeks belang hebben bij handhaving van de regels. Als dat inderdaad zo is, stelt de gemeente een onderzoek in. We controleren dan onder andere of er inderdaad sprake is van een overtreding. Voorbeeld: uw buurman bouwt een schuur zonder de vereiste omgevingsvergunning. 
  • uw naam en achternaam moeten worden ingevuld bij het doen van een handhavingsverzoek. Dit kan niet anoniem, omdat tijdens de behandeling van een verzoek uw belangen en die van degene op wie het verzoek betrekking heeft tegen elkaar worden afgewogen. Dit kan niet zonder dat bekend wordt dat u het verzoek hebt ingediend.
  • volgens u is een melding openbare ruimte of een melding overtreding niet voldoende om de overlast aan te pakken. 

Nadat de gemeente een overtreding heeft vastgesteld, voeren we een legaliseringsonderzoek uit. Dit zijn de mogelijke uitkomsten:

  • de overtreding wordt gelegaliseerd: er mag mee doorgegaan worden
  • de overtreding wordt niet gelegaliseerd en moet worden beëindigd (vrijwillig of onder bestuursdwang).

Handhavingsverzoek doen

Overlast door jeugd melden

Als u vaak overlast ervaart door jeugd, kunt u dit bij de gemeente melden.

Overlast door jeugd melden met uw gegevens of anoniem

Discriminatie melden

Iedere inwoner van gemeente Epe verdient een gelijke behandeling en gelijke kansen. Zonder te letten op opleiding, herkomst, seksuele voorkeur, gender of sekse, geloofsovertuiging of beperking. 

Hebt u of iemand uit uw omgeving wel eens met discriminatie te maken? Meld dit dan bij het Landelijk meldpunt discriminatie.

Problemen verhuurders

Als huurder of woningzoekende kunt u ongewenst gedrag melden.

Problemen verhuurders melden

Verward gedrag melden

Als u zich zorgen maakt over iemand in uw omgeving die verward gedrag laat zien, kunt u terecht bij het Advies- en Meldpunt Verward Gedrag. U krijgt telefonisch advies van professionals. Als advies niet voldoende is, wordt er naar een andere oplossing gekeken.

Het meldpunt is dagelijks bereikbaar tussen 08.30 en 23.00 uur via telefoonnummer 088 933 55 00.

Aziatische hoornaar

Een Aziatische hoornaar is een invasieve exoot. Dat betekent dat de Europese Unie heeft afgesproken dat verspreiding van deze hoornaar zoveel mogelijk voorkomen moet worden. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. 

Denkt u dat u een Aziatische hoornaar hebt gezien, meld dit dan bij Bijenhoudersvereniging De Imme. U leest op deze website ook hoe u de Aziatische hoornaar herkent.