Exploitatievergunning horecabedrijf
U hebt een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als gasten bij u kunnen eten of drinken of dit kunnen afhalen. Bijvoorbeeld in een café, ijssalon of sportkantine. De regels hiervoor zijn vastgelegd in de Algemene plaatselijke verordening (APV).
Voorwaarden
U vraagt om de volgende redenen een exploitatievergunning horecabedrijf aan:
- U wilt een horecazaak starten of overnemen.
- De ondernemingsvorm wijzigt.
- De beheer- of bedrijfsvoering wijzigt.
U kunt een exploitatievergunning horecabedrijf krijgen als u onder andere voldoet aan de volgende voorwaarden. Deze voorwaarden gelden voor de houder en alle leidinggevenden.
- U bent minimaal 18 jaar oud.
- U staat niet onder curatele.
- U staat ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne.
- U vult de Bibob-vragenlijst in als persoon.
- U wordt getoetst op slecht levensgedrag.
Weigeren exploitatievergunning horecabedrijf
Als de locatie of de activiteiten van de inrichting niet binnen het bestemmingsplan passen, kan de vergunning worden geweigerd.
Toevoegen
- Geldig legitimatiebewijs.
- Uittreksel van het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
- Huurovereenkomst van het pand of een intentieverklaring van de verhuurder.
- Ondernemingsplan.
- Plattegrond van de horeca-inrichting met oppervlaktematen, inclusief het terras. Dit mag geen eigen schets of tekening zijn. Geef ook duidelijk aan of het om gemeentegrond of eigen terrein gaat.
- Registratie in het Register Sociale Hygiëne.
- Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
- In geval van een overname: een overnameovereenkomst.
Hoelang het duurt
Binnen 8 weken hoort u van de gemeente of u de vergunning krijgt. De gemeente kan dit met maximaal 8 weken verlengen.
Kosten
Een exploitatievergunning kost € 410,-.
De gemeente controleert van tijd tot tijd of u een exploitatievergunning horecabedrijf hebt. Deze vergunning moet dan ook altijd in uw zaak aanwezig zijn.
Alcoholvergunning
U hebt een alcoholvergunning nodig als u een alcoholhoudende drank verkoopt. Alleen als de op de alcoholvergunning vermelde leidinggevende aanwezig is, mag u uw horecabedrijf openen voor gasten. Daarom is het belangrijk dat u alle leidinggevenden doorgeeft bij het aanvragen van een alcoholvergunning.