Uit de raad van donderdag 11 juli 2024

De gemeenteraad van Epe vergaderde op donderdag 11 juli voor de laatste keer voor het zomerreces. In deze terugblik leest u wat er besproken en besloten is.

Vragen

Tijdens de vragenronde heeft de fractie van het CDA vragen gesteld over de uitbreiding van het Artillerie Schietkamp (ASK) ‘t Harde en over nieuwsberichten rondom De Boskamp. Nieuwe Lijn heeft vragen gesteld over het afgelasten van de informatiebijeenkomst over de Hoofdstraat in Epe op 2 juli en over het verwijderen van speeltoestellen in openbare speelruimten.

Ook over de lijst ingekomen stukken van de gemeenteraad hebben raadsleden vragen gesteld. De fracties van GroenLinks, CDA en Gemeentebelangen hebben vragen gesteld over de petitie van omwonenden over de overlast op het Marktplein in Epe. Verder zijn er vragen gesteld door de fracties van CDA en Gemeentebelangen over de verhuiskosten van Tribuut.

Als u wilt weten wat er precies is gevraagd en wat het antwoord van het college was, dan kunt u de vergadering terugkijken.

Woonagenda gemeente Epe 2024 - 2028 GOED WONEN 

De woningmarkt is de laatste jaren sterk veranderd. Er is een tekort aan betaalbare woningen. De gemeente Epe wil 1789 woningen bouwen tot en met 2030. De Woonagenda gaat over het nieuwe woonbeleid van de gemeente Epe. Het geeft inzicht hoe de gemeente met de woonopgaven aan de slag gaat en de concrete maatregelen die daarbij horen.

Amendementen

Er zijn vier amendementen ingediend. Een amendement is een voorstel voor wijziging van beleid door de raad. 

  • Het amendement om woningsplitsing in vier woningen mogelijk te kunnen maken is aangenomen met 13 stemmen voor (Nieuwe Lijn, SGP-CU, VVD, PvdA, Fractie Boermans en FVD) en 8 stemmen tegen (CDA, D66, Gemeentebelangen Epe en GroenLinks). 
  • Het amendement over de vrijkomende agrarische bebouwing is aangenomen met 14 stemmen voor (CDA, Nieuwe Lijn, SGP-CU, PvdA, Fractie Boermans en FVD) en 7 stemmen tegen (VVD, Gemeentebelangen Epe, D66 en GroenLinks).
  • Het amendement over de prijsklasse bij woningsplitsing is aangenomen met 17 stemmen voor (CDA, Nieuwe Lijn, SGP-CU, VVD, PvdA, Fractie Boermans en FVD) en 4 stemmen tegen (Gemeentebelangen Epe, D66 en GroenLinks). 
  • Tot slot is ook het amendement energielabel bij woningsplitsing aangenomen met 15 stemmen voor (CDA, Nieuwe Lijn, SGP-CU, PvdA, Gemeentebelangen Epe en Fractie Boermans) en 6 stemmen tegen (VVD, D66, GroenLinks en FVD).

Besluit

De raad heeft ingestemd met het geamendeerde voorstel om de Inspraaknota Ontwerp Woonagenda gemeente Epe 2024-2028 GOED WONEN en het Afwegingskader woningsplitsing in (het Buitengebied van) de gemeente Epe gewijzigd vast te stellen. Het besluit is genomen met 20 stemmen voor en 1 stem tegen (FVD).

Initiatiefvoorstel Jongerenparticipatie

Pieter Siwabessij en Sander van den Berg van de fracties van CDA en D66 hebben een initiatiefvoorstel ingediend over Jongerenparticipatie. Het doel is om de jongerenparticipatie te vergroten, zodat de stem van jongeren meer gehoord wordt en hun belangen beter behartigd kunnen worden in het lokale besluitvormingsproces. De raad heeft unaniem ingestemd met het voorstel om het college onderzoek te laten te doen naar de mogelijkheden voor jongerenparticipatie in de gemeente Epe. 

De volgende onderwerpen komen in ieder geval aan bod in het onderzoek:

  • Welke leeftijdscategorie jongeren (hierna: jongeren) worden onvoldoende gehoord, waardoor hun belangen onvoldoende in de beleidsontwikkeling terugkomen? 
  • In hoeverre bestaat de behoefte onder jongeren om te participeren? 
  • Welke onderwerpen vinden jongeren belangrijk om bij te participeren? 
  • Op welke manier(en) willen jongeren participeren? Is dit afhankelijk per onderwerp? 
  • Hoeveel tijd willen jongeren aan de participatie besteden? Met andere woorden: welke frequentie is gewenst?  
  • Op welke manier is samenwerking met omliggende gemeenten mogelijk (met betrekking tot regionale thema’s)?

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Hoofdstraat 117 en Hoofdstraat 146 Epe

Aan de Hoofdstraat 117 in Epe bevinden zich een winkelruimte en een woning (de voormalige boek- en kantoorhandel Bosch). Het voornemen is om het oude pand te slopen en de locatie om te vormen tot 18 appartementen en een winkelruimte. Aan de Hoofdstraat 146 in Epe (de voormalige Evangelische boekhandel) is het voornemen om het oude pand te slopen en op deze locatie 9 appartementen te bouwen. De gemeenteraad is gevraagd om een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor deze locaties. Met een ontwerpverklaring van geen bedenkingen kan de omgevingsvergunning ter inzage worden gelegd. Wanneer er zienswijzen worden ingediend komt het voorstel weer terug in de raad. De raad heeft unaniem ingestemd met het voorstel om een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor de herontwikkeling van de Hoofdstraat 117 en Hoofdstraat 146 te Epe.

Jaarstukken

De Gemeentewet bepaalt dat het college verantwoording aflegt aan de raad over het gevoerde bestuur. In de jaarstukken wordt door het college financiële verantwoording afgelegd over de manier waarop de gemeente het geld in 2023 heeft uitgegeven. De raad heeft met 21 stemmen voor en 1 stem tegen (FVD) de jaarstukken van 2023 vastgesteld.

Actualiseren Integraal Huisvestings Plan onderwijs

Er is aan de raad voorgesteld om het Integraal Huisvestingsplan op twee punten te actualiseren, waardoor bij basisschool Anne de Vries nieuwbouw plaatsvindt in de nieuwbouwwijk Zuukerenk en bij Het Mosterdzaadje gedeeltelijk nieuwbouw plaatsvindt. Er is besloten om het onderwerp van de agenda te halen om het schoolbestuur van Het Mosterdzaadje de gelegenheid te geven om omwonenden beter te informeren.

Benoeming commissielid

De raad heeft besloten om de Jeroen van der Hek als commissielid van de commissie Maatschappij en Bestuur te benoemen.

Afscheid griffier

Tijdens de raadsvergadering is stilgestaan bij het vertrek van griffier Dennie Kattenberg. Per 1 september heeft zij een andere dienstbetrekking aanvaard. Er is veel dank uitgesproken voor wat zij heeft betekend voor de gemeenteraad van Epe.

Hamerstukken

Over verschillende onderwerpen hoefde volgens de gemeenteraad geen debat meer plaats te vinden. Deze vergaderstukken zijn hamerstukken waar de raad unaniem mee heeft ingestemd tijdens de raadsvergadering. De hamerstukken tijdens deze vergadering waren:

  • De vaststelling van het bestemmingsplan Enkweg 5-7
  • Het visiedocument woningbouwontwikkeling 'Kopermolen, Vaassen'
  • De instructie voor de griffier
  • De verordening van de werkgeverscommissie