De wolf
Er leven sinds 2015 steeds meer wolven in Nederland, ook in en rondom de gemeente Epe. Het is mogelijk dat u ze tegenkomt in natuurgebieden. Volg daarom altijd de wandelpaden. Buiten de wandelpaden is de kans groter dat u de wolf verrast. Wolven zijn van nature schuw en zullen voor u vluchten. Het is belangrijk dat u weet wat u moet doen als u een wolf tegenkomt.
Basisregels bij ontmoeting wolf
- Blijf kalm en houd afstand, bij voorkeur 100 meter.
- Komt de wolf toch dichtbij? Spreek luid en maak grote gebaren.
- Loop de wolf niet achterna, maar loop langzaam achteruit.
- Houd uw hond kort aangelijnd. De wolf ziet de hond als sociale partner of als concurrent. Vermijd contact.
- Voer de wolf niet.
In het geval van een aanrijding met een wolf belt u altijd de politie via het telefoonnummer 0900 88 44, ook als het dier na het ongeluk doorloopt. Blijf ter plaatse en wacht op de komst van de politie. Ga nooit achter het dier aan.
De wolf en uw vee
U wilt uw vee zo goed mogelijk beschermen tegen de wolf. U kunt hiervoor de volgende maatregelen treffen:
- Sluit de stallen 's nachts af. De wolf jaagt 's nachts en kan zo moeilijker in het verblijf van uw vee komen.
- Plaats wolfwerende afrastering met schrikdraad. Houd daarbij rekening met de hoogte en de afstand tot de grond.
Houders van runderen, schapen, geiten, varkens, alpaca's en paardachtigen kunnen subsidie aanvragen voor (een deel van) deze afrastering. Kijk voor meer informatie op de website van de provincie.
De wolf in de periode januari tot en met maart
Rond deze tijd van het jaar verlaten jonge wolven hun roedel en zoeken een nieuwe partner en woonplek. Ze leggen dan flinke afstanden af. Dan komen ze soms in de woonwijken terecht. Dit is een normaal verschijnsel. Zo’n wolf die op straat loopt wil daar zo snel mogelijk weer weg. Daarom zie je ze meestal ook rennen. Ze willen zo snel mogelijk weer in de natuur zijn. Ze hebben geen enkele reden om iets te vernielen. In mensen zijn ze niet geïnteresseerd. Ze zijn mensenschuw en vallen mensen niet aan. Behalve als ze gevoerd worden of in het nauw worden gedreven. Dan kunnen ze terugkomen en agressief worden als ze opeens geen eten meer krijgen.
Wolf gezien of schade door de wolf
Hebt u een wolf gezien, meld dit dan bij het wolvenmeldpunt van BIJ12. Hiermee krijgen we een overzicht van het aantal wolven in de gemeente en waar deze zijn gezien.
Hebt u toch schade door de wolf? Dan kunt u mogelijk een schadevergoeding krijgen van BIJ12.
Meld de schade zo snel mogelijk, uiterlijk binnen 24 uur, bij BIJ12 via 085 486 22 22. BIJ12 is dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u de website van BIJ12 bekijken.
Meer over de wolf
Vind meer informatie over wolven: