Bezwaar maken
Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente, dan kunt u meestal bezwaar maken. Bijvoorbeeld tegen een vergunning die u niet hebt gekregen, een vergunning die uw buurman heeft gekregen of een verkeersbesluit over uw straat. U moet bezwaar maken binnen 6 weken nadat het besluit bekend is gemaakt.
Bezwaar maken: stap voor stap
Stap 1. Online of per post bezwaar maken
U kunt online bezwaar maken of per post of e-mail. In uw bezwaarschrift moet de volgende informatie staan:
- naam en adres
- datum waarop u uw bezwaarschrift schrijft
- besluit waartegen u bezwaar maakt
- redenen waarom u het niet eens bent met ons besluit
- handtekening
Stap 2. Informele oplossing
Als u bezwaar maakt, dan kijkt de gemeente graag samen met u of een informele oplossing mogelijk is. De gemeente neemt dan contact met u op. U kunt in het online formulier of in uw brief of e-mail laten weten of u hier open voor staat. Komen we er samen uit, dan kunt u uw bezwaarschrift intrekken. Als we er niet uitkomen of als u geen informeel gesprek wilt, dan gaat uw bezwaarschrift direct door naar de bezwaarschriftencommissie. Uw bezwaar wordt dan op de formele wijze verder behandeld.
Stap 3. Bezwaarschriftencommissie en hoorzitting
Als uw bezwaar formeel wordt behandeld, dan nodigt de Commissie voor de bezwaarschriften u uit voor een hoorzitting. De Commissie voor de bezwaarschriften geeft advies aan de gemeente hoe zij om kan gaan met uw bezwaar. Om een zo goed mogelijk advies te geven, stelt de commissie u en de gemeente vragen over het besluit waar u het niet mee eens bent. In de hoorzitting kunt u uw bezwaar ook toelichten. Namens het college of de burgemeester licht een medewerker van de gemeente het besluit toe. U bent niet verplicht om bij de hoorzitting aanwezig te zijn. U kunt in het online formulier of in uw brief of e-mail aangeven of u naar de hoorzitting wilt komen. U kunt op deze beslissing terugkomen zolang het officiële advies nog niet is gegeven. Wilt u geen gebruik maken van de hoorzitting of bent u niet aanwezig, dan geeft de commissie voor de Bezwaarschriften een advies zonder uw toelichting.
Stap 4. Beslissing op bezwaar
De gemeente neemt binnen 12 weken een beslissing op uw bezwaar. Deze periode gaat in ná de 6 weken waarin u bezwaar kon maken. Als dat niet lukt, wordt dit met 6 weken verlengd. De gemeente stuurt de beslissing naar u op.
In gebreke stellen en voorlopige voorziening
Niet op tijd een beslissing
Als u niet op tijd een beslissing op uw bezwaar ontvangt, kunt u de gemeente 'in gebreke stellen'. Dit betekent dat u de gemeente vraagt binnen 2 weken alsnog te beslissen. Op de pagina Gemeente in gebreke stellen leest u hoe u dit doet.
Het besluit nog niet uitvoeren
Wilt u dat het besluit waartegen u bezwaar hebt gemaakt nog niet uitgevoerd wordt, dan kunt u een 'voorlopige voorziening' (schorsing) aanvragen. Dat doet u bij de voorzieningenrechter van Rechtbank Gelderland. Dit kost geld. De rechtbank laat u weten hoeveel geld dit kost. Een verzoek om een voorlopige voorziening kunt u sturen naar de Rechtbank Gelderland, afdeling Bestuursrecht, via Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.