Gemeentebos

Om de natuur in het beschermde natura 2000-gebied de Veluwe te behouden en te versterken heeft provincie Gelderland het recreatiezoneringsplan vastgesteld.

In samenwerking met en in opdracht van de provincie Gelderland willen we een betere balans tussen de ruimte voor de natuur en recreatie in het gemeentebos Epe. We hebben daarom de afgelopen periode samen met de participatiegroep, inwoners, ondernemers, recreatieve gebruikers en aangrenzende  terreinbeheerders van het gemeentebos gewerkt aan het recreatiezoneringsplan.

Inloopbijeenkomst recreatiezoneringsplan op dinsdag 25 maart

Graag delen wij de uitkomsten van het recreatiezoneringsplan met u, zodat u weet dat dit betekent voor het gemeentebos Epe en voor u als gebruiker van het gemeentebos. We nodigen u daarom van harte uit voor de inloopbijeenkomst op dinsdag 25 maart 2025 tussen 19.00 en 21.00 uur in het gemeentehuis in Epe. U hoeft zich niet aan te melden.

Hoe het recreatiezoneringsplan tot stand kwam

Er is gestart met het in kaart brengen van de paden, routes, natuurwaarden, cultuurhistorische en recreatieve elementen het gemeentebos.

  1. U hebt een vragenlijst in kunnen vullen over het gebruik van het gemeentebos. De uitkomsten vindt u onderaan deze pagina.
  2. We hebben een participatiegroep samengesteld met een brede vertegenwoordiging vanuit natuurorganisaties, gebruikersgroepen en ondernemersvertegenwoordigers. Met de participatiegroep is gekeken hoe invulling kan worden gegeven aan het recreatiezoneringsplan en welke maatregelen daarbij horen. Dit is verwerkt in het concept recreatiezoneringsplan.
  3. Aansluitend hebben we een inloopbijeenkomst gehouden voor omwonenden waarin we het concept recreactiezoneringsplan hebben laten zien en toegelicht. We hebben aanvullende informatie opgehaald die we, waar mogelijk, in het conceptplan hebben verwerkt.
  4. Tot slot heeft de bosbeheerder met omwonenden een wandeling gemaakt . Dit omdat tijdens de inloopavond bleek dat er onduidelijkheid was over het afsluiten van paden. Daarom heeft de bosbeheerder ter plekke met  toegelicht welke kaders vanuit de provincie gelden voor het open blijven danwel afsluiten van paden.  De door omwonenden geleverde input is verwerkt in het conceptplan.

Alle input vanuit deze stappen is verwerkt in het recreatiezoneringsplan. 

Hondenlosloopgebied De Renderklippen

Het hondenlosloopgebied van de Renderklippen is niet meegenomen in het dit plan. De Renderklippen is deels in beheer en eigendom van ons, maar voor het grootste deel in eigendom van gemeente Heerde. De regels voor het wel/niet aanlijnen van honden in dit gebied verschilt nu per gemeente. We kijken daarom samen met de gemeente Heerde naar een gepaste uitwerking voor dit gebied. We houden u hiervan op de hoogte via deze pagina.

Gemeentebos opgedeeld in 3 verschillende accenten

Bij het opstellen van het plan staat het verbeteren van de balans tussen de natuurwaarden en het recreatief gebruik centraal. De natuur moet beter beschermd worden, waarbij een fijne manier van het kunnen blijven bezoeken van het bos door verschillende gebruikersgroepen mogelijk moet blijven.
Het gemeentebos is daarom opgedeeld in 3 zones met elk een eigen focus:

1. Accent rust

  • Hier komen minder mensen, zijn er minder paden en routes en heeft de natuur meer ruimte.

2. Accent wildbeleving

  • Hier worden maatregelen getroffen die ervoor moeten zorgen dat het wild meer rust en ruimte heeft, waarbij de mogelijkheid om dit wild te zien door bezoekers worden verbeterd.

3. Accent natuurbeleving

  • In dit gedeelte is een goede (wandel)routestructuur, zodat bezoekers op een fijne manier van de bossen kunnen genieten, zonder daarbij teveel hinder van overige gebruikers te hebben. Dit doen we door op geschikte plekken paden af te sluiten. Daarnaast worden enkele wandelroutes verlegd, zodat er minder overlap is tussen routes en ze minder door de andere zones lopen. Het wildkijkscherm dat nu niet op een geschikte plek staat wordt verplaatst. En op enkele plekken worden paden waar fietsers en wandelaars elkaar nu hinderlijk tegenkomen voorzien van een tweede spoor, zodat er veilig gepasseerd kan worden.

Wat het recreatiezoneringsplan voor bezoekers van het gemeentebos betekent

Het uitvoeren van de maatregelen heeft als positief gevolg dat de routestructuur beter aansluit op elkaar. De wandel-, fiets- en ruiterroutes worden opgenomen in het Veluws routenetwerk. Natuurlijk blijft het mogelijk om los van de routes, een wandeling te maken door de bossen en heideterreinen van het gemeentebos. Het kan voorkomen dat u tijdens een bezoek een afgesloten bospaden tegenkomt. Op deze plekken heeft de natuur meer ruimte en rust gekregen. De rust geeft wilde dieren de kans om hun natuurlijke gedrag te tonen wat ervoor zorgt dat de kans op het waarnemen van wild wordt vergroot. Het gemeentebos wordt hiermee voor zowel bezoekers als voor de bosbewoners een fijne plek om respectievelijk te recreëren als te leven. Zo kunt u nu en in de toekomst van het gemeentebos blijven genieten.

Samen

Het opstellen van het recreatiezoneringsplan hebben we niet alleen gedaan. Maar juist samen. Samen met de participatiegroep, maar we hebben het plan uiteraard ook voorgelegd aan de inwoners die daar behoefte aan hebben. Daarnaast stemden we het af met overige terreinbeheerders, zoals Geldersch Landschap en Kasteelen, Landgoed Welna en Landgoed Tongeren.

Participatiegroep

De participatiegroep bestaat uit:

  • Bosbeheerder gemeente Epe
  • Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV)
  • Fietsersbond Epe & Wandelnet
  • Restaurant De Ossenstal
  • Wandelsportvereniging Wandelen Is Onze Sport (WIOS Epe)
  • Vakantiepark De Jagerstee
  • Floor Brasserie Boscafé
  • Stichting Promotie Gemeente Epe
  • Horsthoekruiters
  • MountainBike Club Epe (MTB club Epe)

Daarnaast hebben we 4 betrokkenen/inwoners geselecteerd om met ons mee te denken vanuit verschillende rollen (fietser, ruiter, wandelaar etc.).

Hoe verder

Omdat het gaat om beleid van de provincie Gelderland wat door de gemeente als bosbeheerder wordt uitgevoerd hoeft het stuk niet te worden vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Het plan wordt daarom in het najaar 2025 uitgevoerd.