Gemeentebos
Om de natuur in het beschermde natura 2000-gebied de Veluwe te behouden en te versterken heeft provincie Gelderland het recreatiezoneringsplan vastgesteld.
De Veluwe is een prachtig natura 2000-gebied met een rijke natuur en een variatie aan landschappen waar we trots op zijn. Het gebied is populair bij recreanten en natuurliefhebbers. Dat willen we natuurlijk graag zo houden. Recreatiezonering moet zorgen voor een nieuwe, betere balans tussen de ruimte voor de natuur en de mens. Dat betekent dat wij voor ons 800 hectare bos- en natuurgebied dat in ons bezit en beheer is het recreatiezoneringsplan gaan uitwerken.
Dit doen we samen
Het opstellen van het recreatiezoneringsplan doen we niet alleen. Maar juist samen. Samen met de participatiegroep, maar we leggen het plan uiteraard ook voor aan onze inwoners die daar behoefte aan hebben. Daarnaast stemmen af met overige terreinbeheerders, zoals Geldersch Landschap en Kasteelen, Landgoed Welna en Landgoed Tongeren.
Participatiegroep
In de participatiegroep zit een afvaardiging van:
- Bosbeheerder gemeente Epe
- Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV)
- Fietsersbond Epe & Wandelnet
- Restaurant De Ossenstal
- Wandelsportvereniging Wandelen Is Onze Sport (WIOS Epe)
- Vakantiepark De Jagerstee
- Floor Brasserie Boscafé
- Stichting Promotie Gemeente Epe
- Horsthoekruiters
- MountainBike Club Epe (MTB club Epe)
Daarnaast hebben we 4 betrokkenen/inwoners geselecteerd om met ons mee te denken vanuit verschillende rollen (fietser, ruiter, wandelaar etc.).
Hondenlosloopgebied De Renderklippen
De Renderklippen is deels in beheer en eigendom van ons, maar voor het grootste deel in eigendom van gemeente Heerde. De regels voor het wel/niet aanlijnen van honden in dit gebied verschilt nu per gemeente. We kijken daarom samen met de gemeente Heerde naar een gepaste uitwerking voor dit gebied.
Gebruik en ervaringen gemeentebos
We hebben u in de zomer gevraagd een vragenlijst in te vullen. Deze gegevens gebruiken voor het opstellen van het recreatiezoneringsplan voor ons gemeentebos. Zo weten we hoe het bos- en natuurgebied door u als bezoeker gebruikt en beleefd wordt en wat u belangrijk vindt.
Uit de reacties blijkt dat u het belangrijk vindt om dieren in het wild te zien. U gaf ook aan graag verschillende soorten wandelpaden terug te willen zien, zoals avontuurlijke struinpaden en duidelijke routes.
Veel bezoekers van de gemeentebossen staan open voor een verandering in de structuur van de paden. Daarnaast is een scheiding tussen de paden van de verschillende gebruikers (fietsers, ruiters, wandelaars) fijn. Maar er moet ook meer begrip tussen de verschillende gebruikersgroepen komen.
Participatieproces en planning
De participatiegroep organiseerde al 2 keer een bijeenkomst om met om- en aanwonenden te praten over de inhoud. Én om een eerste opzet te maken samen met Borgman Beheer en de bosbeheerder van de gemeente Epe.
Dit conceptplan leggen we voor aan:
- overige terreinbeheerders, door persoonlijke overleggen
- om- en aanwonenden gemeentebos, door het organiseren van een bijeenkomst
- alle inwoners en geïnteresseerden, door het organiseren van een bijeenkomst
- omgevingstafel, door het organiseren van een intern overleg met de gemeente.
Met alle input die we ontvangen, passen we het plan aan. Daarna gaat het plan naar de participatiegroep. Zij kijken of dit de versie is die we aan het college van burgemeester en wethouders moeten voorleggen om hierover een besluit te nemen. Daarna komt het ter inzage te liggen. Eventuele zienswijzen nemen we op in het definitieve stuk dat naar het college gaat. Vervolgens gaat het naar de gemeenteraad. Daarna is het plan vastgesteld en voeren we het uit.
We streven ernaar dat dit rond de zomer van 2025 is.